Twitter

Peti, jobbra lent

Az élet Bukarestben, Románia felfedezése motorral

Friss topikok

  • Kolombusz: index.hu/video/2012/04/13/tv_maci/ Az index videója szerint a gyerekek is kb. így éreznek, egy s... (2012.04.13. 21:35) Az új Tévé Maci
  • munky: Nice post Peti! :) Szerintem a hátuk mögül fúj 59,234 km/h sebességgel. (2012.03.29. 11:45) Vitorlázás
  • tomi888: Why no update more often Mr Kollár? :) (2012.01.20. 16:11) Az árakról

Az új Tévé Maci

2012.04.11. 18:58 Kolombusz

  No, ez a egy kicsit a fősodron kívüli poszt lesz, és most nem ezzel kéne töltenem az időt a sok írnivaló mellett, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni. Ugye az van, hogy volt a jó öreg, mindenki által kedvelt TV Maci, Paprikajancsi (Álommanó páros) a klassz töttörötöröröttötőő zenével. Így:

És lett belőle ez:

Most jöhetnék azzal, hogy a nyugdíjmegtakarításaink, az alkotmányunk, és a nemzetközi összehasonlításban is rendkívül kiegyensúlyozott parlamenti választási rendszerünk után ezt is elveszik tőlünk:) De ebbe a vonalba inkább nem mennék bele, nézzük úgy a dolgot, hogy ehhez a politikának semmi köze, és csak televíziós/pedagógiai szempontok játszottak közre a megszületésében.

Igen, pedagógiai, mert a meséknek mindig is volt, és lesz is ilyen szerepe, ezért is probléma, hogy a mai gyereksorozatok közül sokban a morális üzenet, tanulság, példamutatás szerepe szinte teljesen elvész a szórakoztatás mellett, ami persze legalább olyan fontos (különben nem fogják szeretni, nézni), de önmagában nem igazán értékes. A kettő ráadásul egyáltalán nem zárja ki egymást, és azok az igazán jó mesék, amikben megtalálják az egyensúlyt. Nem azt mondom, hogy régen minden jobb volt, vannak ma is nagyon jó mesék, Nyugatról is, két pozitív példaként hirtelen a Dreamworks Shrek-jét (első két rész) és a Nickelodeon Avatarját mondanám a mostaniak közül, de biztos vannak mások is.

No de térjünk a lényegre:

Szerintem a bábok és a környezet kifejezetten aranyosak, nekem ezzel a résszel nincs bajom, sőt, szerintem jól eltalálták. Ami viszont legjobban hiányzik, az a remekül eltalált eredeti zene, ami ütemesebb, jellegzetesebb, dallamosabb és fülbemászóbb volt. Simán meg lehetett volna tartani és csak az animációt cserélni. Ha egy brandhez egy jó dallam társul, hülyeség lecserélni, maximum modernizálni érdemes. Ez egyáltalán nem modernebb hangzású a réginél csak pont a karakterességét vesztette el, szóval még ilyen célból sem logikus. (A poszt megírása alatt meghallgattam vagy hússzor, de még mindig semmi, szóval az új zene nem fülbemászó)

A névváltoztatás sem értem, mi az a maci tévé, így, kisbetűvel? A műsor neve az Esti Mese, mert mese és este adják, ennél egyértelműbb dolog nincs. Ez az átnevezés kb. akkora baromság, mint a Reggeli Krónikát átnevezni 180 percre. A BBC se nevezgeti át a Top Gear-t mondjuk 214,15 Mph-ra, vagy az NBC a Saturday Night Live-ot 11 PM Comedists-ra, vajon miért... 

De ennél nagyobb gond az, hogy a jópofa karakterek amit, és ahogy csinálnak, az nem jó. Egy 10+ évre szóló szpot leforgatásához igazán használhattak volna nagyobb képkockaszámot, mert zavaróan darabos a mozgásuk, ennél a jó öreg medve is sokkal szebb, gördülékenyebb mozdulatokkal mozgott. Stop motion bábokkal lehet nagyon szép animációt csinálni, pl. Fantastic Mr. Fox. (George Clooney rókája). Ez különösen azért kár, mert a mozdulataik amúgy nem rosszak, ötletesek, és kifejezetten szeretetteljesek, ami tök jó. Szóval egy kicsit jobb kamerakezeléssel többet is ki lehetett volna hozni a dologból.

Viszont amit csinálnak, az nagyon nem tetszik. A régi Maci lefekvéshez készülődött, FOGAT MOSOTT (fontos, nem is olyan rejtett üzenet), majd amikor szépen pizsamába öltözött és mindent elrendezett, dolga végeztével leült megnézni a mesét, utána pedig szépen lefeküdt aludni. Igazi békebeli kép.

Most a kissrác hazajön (zöldfehér mezben, tegyük hozzá) a fociból, ami egyébként nagyon klassz, mert fontos a testmozgás, ösztönözzük a lurkókat a sportra! Viszont szerintem ez nem kéne, hogy csak a fiúk sajátja legyen. A sportos közösségi fiú és az otthon egyedül babázó lány sztereotípia nekem kicsit Get back to the kitchen feelinget ad. Ha már mindenképpen meg kell jeleníteni a nemi szerepek közti különbséget az esti mese előtt (szerintem nem kell), akkor a lánynak is adjunk valami szofisztikáltabb tevékenységet, pl. fessen, olvasson, vagy tanuljon, esetleg jöjjön haza valamilyen hangszerrel, vagy valami ilyesmi, lányok ti biztos tudnátok olyat mondani, ami ezeknél jobb, közösségibb. Ha már modernizálunk, akkor legyünk tekintettel a nők egyenjogúságára is, ami elvileg egy elfogadott dolog minden oldalon. Nem itt kell megpróbálni növelni a gyerekvállalási kedvet.

Ami kifejezetten negatív, hogy a kissrác hazajön a fociból köszönés nélkül, koszosan-büdösen, és lepattan a számítógép mellé csekkolni a fácsét, majd a húga noszogatására nagy nehezen szakad el tőle. Ki persze nem kapcsolja, éljen az energiatakarékosság, vagy hadd töltődjön addig is a torrent:) Hol van ez a fogmosás, összekészülés lefekvéshez rendre szoktató üzenetétől?

Végül a srác egy "Who's your daddy?" csípőre tett kezű beállással arrébb tessékeli a nyulat, majd egy moziban randizós mozdulattal átöleli a kislányt. Reggel húgom, ugye...:P Na jó, itt szándékosan túloztam:)

Kicsit az egész kisfiú-kislány koncepciót szerencsétlennek tartom, mert óhatatlanul felmerül, hogy ha már család idill, akkor este hétkor hol vannak a szülők? Az a standard, hogy 11 órás műszakokat tolnak szerencsétlenek a melóban, hogy fizetni tudják a svájci frankos hitelt a plazmatévére? Vagy esetleg edzeni vannak ők is? A kissrác nem éhezett meg a focizás után? Vagy a netpincérre ment fel megrendelni a pizzát? Esetleg a tévézés Annamáriáék árgus figyelő szemeinek köszönhetően már képes pótolni a szülői felügyeletet, és így már nincs is rájuk szükség? Ha család van, én tettem volna egy papa macit és egy mamamacit is a kanapéra.

Bár a karakterek közötti interakció jó, és új lehetőségeket nyit, különösen, ha lesznek variációk, de a család ottléte/nem léte miatt volt szerintem sokkal jobb a Micimackó szerűen semleges, kis mesebeli barátjával tévéző, rendszerető TV Maci, mert ott a karaktert nem próbálták meg beleerőltetni valamiféle idillbe, amit korrektül nagyobb hibák nélkül átvinni kb. csak egy Mézga család hosszúságú főcímmel lehetne. Az öreg medve csak sallangok nélkül a rend, a fogmosás és az időben lefekvés örök és igaz üzenetét hordozta. Ráadásul itt a kis lurkók a médiafogyasztás után még javában fent vannak, talán a 9-re hazaérő tizenkétórázó szülőket várva, és szemmel láthatóan aktív tevékenységbe, rajzolásba kezdenek, az esti készülődésre kb. annyi utalás van, mint ha délután négykor adnák le a műsort. Egyébként egy délután négyórás meseblokkhoz tényleg jó főcím lehetne.

Amennyiben persze az volt a cél, hogy realisztikusabb legyen a kép, sajnos sikerült, tényleg sok helyen így zajlik az est. Na de ez valahol nem igazán jó, és szerintem annyira ne legyünk realisztikusak már, hogy az esti mese előtt a TV Maci még gyorsan elindítja a torrentet és csekkoklja a fácsét. Mert akkor már a realisztikus az lenne, hogy nem is nézik az esti mesét, max. a Barátok köztöt, vagy benyomják a Vivát, jobb esetben a Discovery-t a háttérbe, miközben a facebookon csetelnek. A mese mint műfaj egy-két inkább felnőtteknek szóló műtől eltekintve pont nem arról szól, hogy realisztikusabban mutassa a valóságot hanem arról, hogy idilli, varázslatos világba repítsen, ahol tartalmasan és jól szórakozol. Ezért is kellemes felüdülés a kacsintó nyúl a végén, mert bár kicsit öncélú, azért egy kis meseszerűséget visz a végére.

Szóval, lehetett volna ez jobb is, nekem a régi jobban bejött, de persze én már jócskán felette vagyok végzős egyetemistaként a célcsoportnak, szóval az igazi ítéletet majd az ezen felnövő gyerekek fogják kimondani. Ha lesznek még ilyenek...

Kicsit olyan ez, mint egy film jó színészekkel és díszletekkel, de gyenge technológiával és rossz forgatókönyvvel, ami annak ellenére, hogy van benne pár jó jelenet, nem igazán áll össze. A karakterek szerethetősége miatt 5/10-et adnék rá. Összességében egy sokkal megosztóbb videó, mint a régi (Fradi, női egyenjogúság, illem, család szülők nélkül), de azt azért nem mondanám, hogy alkalmatlan. Úgy látom, hogy a készítők igyekeztek, van benne szeretet, beletették a lelküket, csak nem gondolták át eléggé az egyes részek jelentését. De az is lehet, hogy átgondolták, és pont ilyen üzenetet akartak közvetíteni, akkor csak szimplán nem értünk egyet néhány helyen.

Azért lehetett volna sokkal rosszabb is, pl. ilyen:)

 

1 komment

Címkék: vélemény kritika tv maci televízió medve

A bejegyzés trackback címe:

https://kolombusz.blog.hu/api/trackback/id/tr344386268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolombusz 2012.04.13. 21:35:37

index.hu/video/2012/04/13/tv_maci/

Az index videója szerint a gyerekek is kb. így éreznek, egy srác volt csak, akinek az új tetszik jobban, nekik is bejött a nyúl, szerintük is aranyosak a karakterek, viszont a régi szerintük is jobb volt, de azért nem teljesen lesújtó a véleményük az újról sem.
süti beállítások módosítása