Twitter

Peti, jobbra lent

Az élet Bukarestben, Románia felfedezése motorral

Friss topikok

  • Kolombusz: index.hu/video/2012/04/13/tv_maci/ Az index videója szerint a gyerekek is kb. így éreznek, egy s... (2012.04.13. 21:35) Az új Tévé Maci
  • munky: Nice post Peti! :) Szerintem a hátuk mögül fúj 59,234 km/h sebességgel. (2012.03.29. 11:45) Vitorlázás
  • tomi888: Why no update more often Mr Kollár? :) (2012.01.20. 16:11) Az árakról

Az árakról

2012.01.14. 18:49 Kolombusz

Amint látjátok, eléggé élvezem az itteni életet, ma voltunk bent sétálni a többiekkel, a város is egészen gyönyörű (írok majd róla, csak még gyűjtögetek), azonban mint tudjuk, mindennek ára van. Norvégiában ez a mondás különösen igaz, mert általában elég magas, különösen ha saját kis forintunkra számolom át. Ezt egyébként elég gyakran megteszem, emiatt a fejben negyvennel szorzás mesterévé kezdek avanzsálni:)

Szóval, az ár az többnyire magas, de vannak azért meglepően olcsó dolgok, és helyek is, nagyon résen kell lenni. Csomót lehet spórolni, döbbenetes (akár többszörös) különbségek tudnak lenni pl. kajában az egyes boltok és márkák árai között. Ha euróra számolod át az árakat, akkor már annyira nem durvák, max egy 15%-al több a Nyugat-európaihoz képest, a finnekkel, dánokkal és gondolom akkor már a svédekkel is meg kb. azonos szintet képvisel.

A teljesség igénye nélkül pár dolog az árszint érzékeltetésére:

Tömegközlekedés:

Éljen soká a BKV (de legalább is ne csődöljön be februárban), ugyanis az otthoni jegy és bérletárak köszönő viszonyban sincsenek az itteniekkel. Itt az egyszeri cserediák választhat, hogy 1200 forintért vesz buszjegyet, vagy 16 000 Ft-ért diákbérletet. Középútnak meg ott van a gyűjtőjegy, 12 db 10 000 Ft. Durva, mi? Mondjuk szép újak a buszok, kedvesek a sofőrök, és egész sűrűn is jár, de pl. az éjszakai busz ebben nincs benne, az 60 korona. Ha megbüntetnek, az 750 korona, szóval a bliccelés se túl jó megoldás.

Kaja:

Kiló krumpli: 20 korona. 800 Ft egy kiló krumpliért, komolyan srácok, szerintem olcsóbb lenne otthonról repülővel szállítani...

Lazac: Óriási árkülönbségek, most vettem fagyasztott fél kilót (finom) 29 koronáért, de van frissből akár 10-szer ennyiért is. Ez nagyjából a többi halra, és herkentyűfélére is igaz. Vicces, hogy kb. az összeset megeszik nyersen is, sőt, főleg úgy.

Hús: A csirke tényleg annyi, mint a hal, a többi még drágább. Majd a bárányból készült Pinnekjott-ot meg szeretném kóstolni mindenképp, ez nálunk tipikus karácsonyi kaja, fenyőpálcikákon sütött füstölt érlelt, manapság fagyasztott bárányborda szeleteket takar kb. sok helyen kapni hozzá az alap husikat.

Kenyér: 8 koronától 30-ig, én ilyen rozsos kétszersültet eszem inkább, az finom, egészséges, tartós és 20 koronáért kapsz egy óriási csomaggal.

Gyümölcs: Narancs, banán: 800 Ft/kg, alma 1200 Ft/kg (lol), mandarin 1000 Ft/kg, narancsot és banánt vettem eddig főleg. Érdekes módon lehet kapni epret is 1600-ért, ráadásul elvileg norvég, nem akarom tudni hogyan bírták rá, hogy most megteremjen...

Zöldség: Az uborka 15, a kaliforniai paprika darabja 20(nem is vettem), a paradicsom fél kiló 25 (azt se). 

Mirelit cuccok: Zöldségek 25-50 Egytálételek 10-80 Pizza: 20-50 Halak 25-csillagos ég Rákok: 120/kiló, tök vicces, külön garnéla hűtő van, ahonnét kis lapáttal szedheted ki.

Csoki: Szeletes: 10-től, táblás 20-tól, felejtős kategória...

Felvágottakat annyira még nem néztem, mert úgy se tudnának versenyezni a Pick-el és a Gyulaival amim még van, de a virslik, amikből ők sokat esznek az 400 Ft-tól kezdődik, és kb. 2000 Ft-ig tart egy csomaggal.

Vaj: Egyrész, van, másrészt ezt használják olajnak is, a napraforgó olajat csak az olivával, balzsamecettel és a többi elegánsabb cuccal egy polcon, kis választékban lehet kapni, míg sütőmargarinnak külön hűtője van, és van belőle vagy 10 féle. Kb. 800 Ft egy kocka.

Kész kaja:

Elrettentő kép a pizza árakról (40-el kell szorozni). Itt tuti nem fogok rendelni, kicsit azért hiányzik is a Netpincér

Hamburger: 20-100 Korona, mekis-burgerkinges menük 80 körül.

A Kylling Burger nem egy rohadt jó terméknév (nekem legalább is tetszene), hanem a csirkét mondják így:) A kép egyébként az egyetem melletti Statoil kutat ábrázolja, hogy ez miért fontos hely, lásd az előző posztban.

Hotdog: 20 korona

Ikeás hotdog: 5 korona (Imádom az IKEA-t:), serpenyőt is vagy 800 Forintért tudtam venni.)

Halas szendvics (természetesen nyers halas): 40-150 korona.

IKEA-s hotdogon kívül még nem ettem kész kaját, asszem ez emiatt így is fog maradni...

Alkohol:

Sör:

Boltban: 18-tól kezdődik a legalja, kb. 20-ért már van normális (ez ugye 800 Ft), Egyetemi klubban 30 korona, máshol min. 40.

Egyéb: nincs. Konkrétan nem lehet kapni a boltban. De van:

Vinmonopolet:

A vin a borra a monopolet meg ugye a monopóliumra emlékeztet, és minden igaz vele kapcsolatban, ami elsőre felsejlik, állami, és baromi drága a fogyasztóknak (ezt plz ne tanuljuk el otthon). Bementem körülnézni, de vásárolni eszembe se jutott. Mert:

Borok: 4000 Ft-tól, a németek...

Vodkák: 8000 Ft-tól

Egyéb tömény szeszesitalok: 12 000 Ft-tól. Szerencsére még kitart az otthoni ellátmány, utána meg úgy is jöttök, ugyeeee?:)

Egyéb:

Benzin: 578 Ft/liter. Döbbenetes, pedig van olajuk dögivel. Svédországba, ahol konkrétan tőlük veszik az olajat, sokkal olcsóbb, és a határról át is járnak tankolni.

Okostelefonok és telekommunikáció: No itt egy pont, ami végre olcsó, HTC DesireS: 1000 korona HTC Sensation 2000 korona, Samsung Galaxy S2 2200 korona. A feltöltőkártyás percdíj pedig 0,89 korona/perc, és hálózaton belül ingyen hívsz a Chess-el. Apropó, norvég számom is van, majd FB-n megírom vagy elmondom szóban.

Pénzváltás: Az aljas surmó mindenüket, bankonként 2000-8000 forint commission, de ahol nincs, ott meg botrányos árfolyamokkal kompenzálnak, szóval mindenképp érdemesebb otthon váltani, csak kis utánajárást igényel, mert ritka a norvég korona Budapesten.

Ruhák: Azonos, max egy kicsit drágább.

Sport: 850 korona az összes SIB-es fitnesszterembe érvényes bérlet, uszoda is van egy szemeszterre, ez elég fain.

Érdekesség: a cigaretta 100 korona, azaz 4000 Forint/doboz, épp ezért nem is igen dohányoznak. Helyette egy Snuss nevű cuccot tolnak, ami kb. tubáknak felel meg, csak nem, mert a szájukba veszik, majd kicsit összerágják és összeköpködnek vele mindent. Mit ne mondjak, igényes egy szokás:). Még nem próbáltam, de szerintem lehet nem is fogom.

No, kb. ennyit az árakról, mondom, elég durvák, de ha ügyes vagy, el lehet csípni jó ajánlatokat az óriási különbségek miatt, illetve bérletekkel, és egyéb tömbösített megoldásokkal el lehet csípni elég jó üzleteket.

És akkor jöjjön a random benyomások rovat:

1. A város egyik legszebb dombján van egy bájos kis park tóval. Na, ez a drogosok telephelye, ma sétáltunk arra, és elég lecsúszott népek tanyáznak a bozótokban és a padoknál, eldobált tűt is láttunk. Nem értem, hogy a centrumban hogy hagyhatják őket békén ilyen lazán, hisz ez itt is teljesen illegális.

2. A kikötő vize nagyon tiszta. Következésképpen nagyon jól látszik az alján a szemét, sikerült beazonosítanom: Széket, biciklit, kávésbögrét, kifordult esernyőt (meglepő...), tányért. 

3. Gondolom nektek is feltűnt már otthon, és más nagyvárosokban (kivéve Szingapúr, ugye:)) a sok fekete folt otthon a járdán, különösen iskolák, McDonaldsok, klubok és egyéb nagy ifjúsági sűrűségű helyek közelében. Na, azok eldobott és az útba beletaposott rágógumik. Itt a tiszta levegő és az állandó eső miatt ezek a foltok fehérek.

+1 Ez egy Ibsen szobor a színházuk előtt. Lol, hogy néz már ki?!?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kolombusz.blog.hu/api/trackback/id/tr903545840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomi888 2012.01.20. 16:11:29

Why no update more often Mr Kollár? :)
süti beállítások módosítása