Twitter

Peti, jobbra lent

Az élet Bukarestben, Románia felfedezése motorral

Friss topikok

  • Kolombusz: index.hu/video/2012/04/13/tv_maci/ Az index videója szerint a gyerekek is kb. így éreznek, egy s... (2012.04.13. 21:35) Az új Tévé Maci
  • munky: Nice post Peti! :) Szerintem a hátuk mögül fúj 59,234 km/h sebességgel. (2012.03.29. 11:45) Vitorlázás
  • tomi888: Why no update more often Mr Kollár? :) (2012.01.20. 16:11) Az árakról

Hatleberg Studentboliger F605, Hatleveien 5F, 5041 Bergen

2012.01.13. 19:54 Kolombusz

   A címben szereplő helyen, azaz a Hatleberg koliban töltöm a mindennapjaimat. Ez egy elég jó hely, mert sokan vagyunk, vannak közösségi helyiségek, baromi közel van az egyetem, és ráadásul az összes nemzetközi diák itt lakik, de azért vannak Norvégok is. Nézzük milyen is a Kinizsi norvég megfelelője.

Először is, ugye ott van a lélegzetelállító kilátás, ami ugye megfizethetetlen (habár a 3350 korona elég közel áll hozzá:)). Így néz ki nappal: 

Az egyetemhez nagyon közel van, egy rendkívül ergonómikus (NEM!) lépcsőn kell lemenni, majd át az úton, és már ott is vagyunk, onnét még 50 méterre pedig ott van a Lemkuhallen (tök jó vikinges neve van) a sportcentrum, ami elég jó, mert ugyanolyan gépek vannak, mint otthon a kedvenc Milleniumomban. Ilyen közel van hozzám az ablakból nézve, a szürke kocka a sportcentrum, mögötte a daruknál az NHH:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Út az NHH és a szörnyű lépcsők (lefele dőlnek és általában jegesek) csinos magyar lányokkal az egyébként sivár látványt ellensúlyozandó:)
 
Maga a Koli a tengerpart utáni házak után van, egy viszonylag magas sziklafal tetejére építve, ezért van ekkora szintkülönbség, meg alapból a 6-on lakom. És nincs lift! Ez elsőre sportosan hangzik, azonban a sziklás tájnak köszönhetően a koli felépítése ilyen cseles:


aA jobb oldali az F épület.

Itt megyek haza minden nap a hídon.

A híd az 5-re vezet. Megfigyelhető a plexi burkolat a hídon a tenger felőli oldalon, ez az orkánerejű szél megfogására van odatéve. Egyébként ezt a szelet leginkább az esernyőgyártók kedvelik, mert folyamatosan biztosítja az új keresletet, tele van a város kifordult darabokkal, én általában elő se veszem az enyémet, nehogy így végezze. A hídon áthaladva a kulccsal lévő kis bilétával nyitható a kapu, ez való az összes blokkhoz is, szóval tudunk vendégségbe járni, tegnap volt  is egy elég jó buli a C-ben. A lépcsőház és a folyosó nem tartogat semmilyen meglepetést, a konyha ellenben igen takaros, az előző félévben gondos népek élhettek itt:

 

TTakaros konyha

És az itt élő gondos nép egy bennszülött tagja:) 

Na, de nem kerülgetem tovább a kását, jöjjön a szoba: Az 5-6 az ajtóm, és hihetetlenül hülye zár van rajta, úgyhogy a bejutás nem igazán egyszerű. Az ajtó után egy minden szempontból teljesen felesleges és használhatatlan előtér van, amiből kettő szintén teljesen felesleges tárolóhelyiség nyílik, ami akkora, hogy kb. egész bivalyt lehetne benne füstölni. Ez így néz ki az életben:

 

 Indokolatlan méretű, semmire se jó előtér.

 

 

 

 

Ez a bivalyfüstölő, már csak egy bivaly kéne, meg némi füst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ott van még a fürdő, ami különösebb említés nem érdemel, és ilyen maga a szoba:

 

Ez a szoba, szép, ugye?:)

Eleinte kicsit  aggódtam, hogy azzal a minimális méretű radiátorral hogyan fogom befűteni, de aztán ahogy egyre többen költöztek be, beindult a Kinizsi hőhatás, és már sose kapcsolom be, sőt, szellőztetni kell. Mint az ország, a szoba is baromi párás, nyilván ezen nem segít az se, ha kinyitom az ablakot az esőre, időnként letörlöm az ablakot, hátha páragyűjtőnek használva tudok fejleszteni a helyzeten, de nem nagyon. Zavarbaejtően nagy maga a szoba is, legalább is ahhoz képest amihez szokva vagyok, és nagyon üres egyelőre, szóval dolgozom rajta, hogy egy kis rendetlenséggel otthonosabbá tegyem. Személyes tárgyakat nem nagyon tudtam magammal hozni, nem úgy mint egy iráni srác akihez tegnap beültünk vízipipázni, ő hozott magával konkrétan egy szetárt (perzsa gitárhoz hasonló népi hangszer). Ezért vettem egy növényt (Robertnek neveztem el) tegnap az IKEA-ban, így Totoroval együtt ők dobják fel a szobát

 

Kicsit trópusira sikeredett a hangulat, a háttérben az ablakon megfigyelhető a konstans párásodás.

Összefoglalva, a koli ronda épületek laza halmaza festői környezetben,  a szoba meg, nyugodtan lehetne fele ekkora, és nem kéne előtér, és tároló, cserébe adhatnák vagy 2000 koronával olcsóbban, de alapvetően tök jó hely, kényelmes az ágy, és barátságos meleg van:) No meg az emberek is kedvesek, ma is tök jót beszélgettem ma mosogatás közben egy norvég csajjal a konyhában.

ÉS végül pár funfact azoknak is, akiket nem köt le/érdekel a koli:

1. A galambok marha nagyok, legalább 25%-al testesebbek az ottoninál, gondolom a hőszigeteléssel lehet kapcsolatban.

2. Norvégia Európa egyetlen fejlett, növekvő népességű országa, és ez látszik is! Rengeteg a kisgyerek, és a fiatal szülő, az egyetemisták 20%-nak pl. már van gyereke egy felmérés szerint. (és igen lányok, a kicsik szőkék, és nagyon cukik:))

3. Tegnap volt napsütés, felhő, eső, jeges eső, jégeső, havaseső, hó és hóvihar is, asszem ennél több forma csapadék nem igazán eshet egy nap. A jégeső különösen vicces, olyan mint ha nyakon öntenének egy vödör jéggel, először lezuhan egy csomó, majd fél perc múlva már abba is hagyja. 

Most lépek vacsizni, készen vár a vajon sült lazac (olajat nem is használnak gyakorlatilag), holnap jelentkezem két poszttal is.

Szóval, gyertek látogatni nyugodtan, hely bőven van és matracot is lehet kölcsönözni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kolombusz.blog.hu/api/trackback/id/tr343543420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása